Titan Jesper Lind TE16E
Titan
Vi har en maxvikt på 35000 kilo.
Vi har då valt att ta med oss två kubikmeter titan. Som väger ca 9000 kg per kubikmeter.
Om ämnet Titan
Titan framställdes 1791 av en engelsman vid namnet William Gregor. William framställde Titan ur mineralen ilmenit. Titan fick sin namn 1795 av en tysk kemist vid namnet Martin Heinrich Klaproth. Titan framställdes i oren form av Jöns Jacob Berzelius år 1825. Rent titan utvanns av en amerikan vid namnet Matthew A. Hunter år 1910. Han gjorde detta genom att hetta upp titantetraklorid med natriummetall i en sluten stålbehållare. Titan är ett ämne som finns i jordskorpan, och i vissa vulkaniska bergarter. Titan har atomnummer 22, Det finns också spår av titan i växter och de flesta malmerna.
Titan är en ljus blänkande metall, med en extremt bra korrosionsresistens och osseointegrering.
Titan kan också omvandlas till Titandioxid (TiO2) och titantetraklorid (TiCl4). Titandioxid släpper inte heller igenom UV strålning.
Titan har en extrem hög hållfasthet, och är mycket lättare än andra ämnen med samma hållfasthet. Titan erbjuder samma styrka som stål men har bara halva vikten. Titan i formen av pulver är också explosivt.
Titan kan vi då använda som implantationer, och som ett byggmaterial. Vi kan alltså använda det till våran byggnader. Titan kan också bli ännu mer användbart om vi har legeringar som med palladium som vi vill få den korrosionshärdig, eller med aluminium om vi vill ha en ännu högre hållfasthet, om det ska vara för något som är extremt viktigt som inte kan gå sönder. Det används idag ofta för flygplan eftersom om det hade gått sönder hade det blivit katastrofalt.
Användning
Titan är en relativt ny metall om man jämför med andra metaller. Titan började användas 1940. Den används fortfarande i vissa av områdena som den gjorde då. Titan användes i flygplan och f1 bilar. Titan används fortfarande i flygplan men har ersatts av kolfiber i f1 bilar. Titans styrka men lätta vikt gör att det används i flygplansvingar. I dessa användningsområden är det lätt att det uppnås hög temperatur. Titan tål höga temperatur och är därför väldigt bra lämpad för dessa användningsområden. Flygplansvingarna behöver väldig styrka. Men det som oftast händer när man har metall som är väldigt stark, är att det brukar oftast följa med en hel del tyngd. Det är här titan kommer in. Titan är väldigt starkt och även väldigt lätt, vilket gör det perfekt till dess användningsområden. I f1 bilar är det viktigt att ha en stark metall som tål g kraften, men man vill även att det ska vara lätt för att man ska kunna ha så mycket fart som möjligt.
Miljöpåverkan
Den största miljöpåverkan är det gäller titan är vid framställningen eftersom processen för att utvinna titan är väldigt energikrävande. ELU-talet (Environmental Load Unit) som används för att kunna jämföra miljöpåverkan för olika material. Systemet tar hänsyn till råvarutillverkning, produkttillverkning, användningsfas, återanvändning/återvinning samt deponi. Olika material får olika värden som graderar hur mycket de påverkar miljön. På den här skalan ligger titan på 0.3 per kilogram, även stål ligger på 0.3 vilket inte är så farligt om man jämför med andra vanligt förekommande material. t.ex aluminium som har 1.7 på skalan. Sen har vi material som som koppar och tenn som har 28 och 725 på skalan vilket är betydligt mycket högre än titan. Titan används i implantat som man sätter in i kroppen. Det finns risker med att sätta in titan i kroppen för det kan faktiskt vara farligt. När man sätter in titan i kroppen så kan det hända att kroppen utsätts för korrosion av saltlösningar, superoxidradikaler, klorradikaler. Detta innebär att metallen sprider sig i kroppen till olika organ och stör immuncellerna. Det finns en annan form av titan som heter titandioxid vilket används i livsmedel. Vi får då in det i kroppen, och det har visats att det påverkar immunsystemet negativt vilket är väldigt farligt.
Framtiden
Trots att titan är en av de vanligaste metallerna i jordskorpan så är det väldigt dyrt. Detta är för att processen för att utvinna titan ur titan malmen är komplicerad och även energikrävande. Detta gör att tillverkningskostnaden är dyr och man måste då sälja det dyrt. Men framtiden ser ljus ut för titan. Det amerikanska forskningsinstitutet SRI international, har nu utvecklat en ny process som kräver färre steg och märkbart mindre energi än innan. De flesta stegen är som innan men det som har ändrats är att. man istället för att reducera titankloriden med magnesium sker reduktionen i stället med vätgas, som sönderdelas till enskilda, mycket reaktiva väteatomer i ett plasma skapat med elektriska ljusbågar. Då bildas titanånga som faller ut i pulverform.
/Jesper Lind TE16E
Comments
Post a Comment